5 svenska företagsledare som lyckats » Komplett lista!

I den här artikeln presenterar vi fem svenska företagsledare som lämnat stora avtryck efter sig. Många av de ledarfigurer som nämns nedan har arbetat på innovativa företag, såsom Spotify, Ikea och Volvo.

Följande fem svenska företagsledare har varit, eller är fortfarande inflytelserika.

 

5 mäktiga företagsledare i Sverige

  1. Ingvar Kamprad: Grundade IKEA.
  2. Percy Barnevik: Drev ABB under många år.
  3. PG Gyllenhammar: Volvos starka man under 20 års tid.
  4. Ivar Kreuger: En svensk byggmogul.
  5. Daniel Ek: Grundare och vd för Spotify.

Nedan talar vi mer om de ledargestalter som nämnts ovan. Vi vill även påpeka att det finns många kvinnliga entreprenörer som lyckats väl.

 

1. Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad grundade som 17-åring IKEA, i den lilla småländska byn Älmhult, och hans resa som storföretagare inleddes i garaget, vari han började sälja billiga möbler i platta paket. Kamprad var under sina år som företagare både enkel och sparsam, vilket är två motton som fortfarande anammas inom IKEA:s företagskultur.

Tack vare Kamprads innovationsrikedom är IKEA numera ett multinationellt storföretag med över 230 varuhus som är belägna i 34 länder.

 

2. Percy Barnevik

År 1980 påbörjande Percy Barnevik sin tjänst som VD för ASEA, som åtta år senare bildade ABB vid en företagsfusion. ABB är numera en multinationell verkstadskoncern med över 144 000 medarbetare, vilket de har Barneviks starka och strategiska ledarskap att tacka för.

Barnevik verkade för att ABB skulle ha det lilla företagets marknadsnärhet, men samtidigt storföretagets resurser. Dessa faktorer innebar att ABB kunde ta del av stordriftsfördelar samtidigt som företaget alltid befann sig nära kunderna.

 

3. PG Gyllenhammar

Pehr Gyllenhammar upprättade två bilfabriker i Kalmar, och var Volvos starke man mellan 1971 och 1993. Han tillämpade ett Tayloristiskt arbetssätt vid produktionen, vilket innebar att löpande band-principen ersattes med arbetslag som byggde bilen från ax till limpa.

PG var alltid populär bland arbetarna, så även i media. Tack vare alla PG:s mediala utspel samt hans lite säregna sätt att styra Volvo har han blivit folkkär. Han har till och med röstats fram som Sveriges mest populära person.

 

4. Ivar Kreuger

Ivar Kreuger, som senare kom att bli kallad för ”Tändstickskungen”, inledde sin karriär med att grunda byggföretaget Kreuger & Toll Byggnads AB. Tack vare hans goda investeringsförmåga lyckades han skapa ett stort imperium av tändsticksfabriker, som vid 20-talets slut stod för merparten av världens tändsticksproduktion.

Börskraschen i New York år 1929 bidrog dock till ekonomiska problem för hans företag, vilket tog hårt på Ivar som tog sitt liv cirka tre år senare.

 

5. Daniel Ek

Daniel Ek är en svensk innovatör och grundare av streamingtjänsten Spotify. Som 16-åring sökte han arbete på Google, men där fick han ingen tjänst. Som revansch hade han som mål att skapa en bättre sökmotor. Sökmotorn blev inte bättre än Googles dito, men bra nog för att köpas upp av Yahoo.

Daniel har även tjänstgjort som vd för fildelningstjänsten uTorrent, och han har dessutom varit en ledargestalt inom annonsnätverket TradeDoubler. År 2006 grundade han Spotify, som numera är en av världens mest populära streamingtjänster för musik.

Tanken med Spotify var att den rådande fildelningstrenden skulle brytas med hjälp av en modern musikplattform med ett stort utbud, och nu, snart 15 år senare, kan vi slutleda att han lyckats med den prestationen.

5 svenska företagsledare som lyckats » Komplett lista!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen