Hitta företag som lånar ut pengar till andra | Så gör du!

Idag behöver du inte längre vända dig till någon av storbankerna för att få ett lån, utan det finns många nya och innovativa företag som lånar ut pengar till andra.

Nu kanske du tror att vi endast talar om snabblån och sms-lån, men det gör vi faktiskt inte, utan det finns faktiskt andra typer av lån som är mycket mer fördelaktiga.

Låna från privatpersoner – P2P lån

Något som har blivit allt vanligare är möjligheten att låna från andra privatpersoner, så kallade peers to peers lån. Du lånar inte direkt från en annan privatperson, utan tjänsten förmedlas alltid av ett företag.

Det här gör att kostnaderna kan hållas nere jämfört med hos banker och många andra långivare, och för dig som låntagare innebär det bättre ränta på lånet. För den som lånar ut pengarna blir det också en vinst, eftersom den får ränta på sina pengar – precis som det fungerar för en bank.

När du tar ett P2P-lån via en plattform lånar du inte pengar från endast en privatperson, utan lånet kommer oftast från flera olika investerare. På så vis blir risken för investeraren inte lika stor och räntan på ditt lån behöver därmed inte vara lika högt.

Många ser den här typen av utlån som en investering, som är säkrare än ett ISK-konto på börsen men mer fördelaktig än ett sparkonto som i princip inte ger någon ränta överhuvudtaget.

Vilka företag finns på marknaden?

De två största företagen idag på svenska marknaden för P2P lån är Lendify och Brocc men även Loanstep har börjat växa sig större. Hos både Lendify och Brocc kan du både låna och investera pengar, medan hos Loanstep kan du endast ta lån, och pengarna kommer från investerare hos Saveland.

Både Lendify och Brocc är samarbetspartner med Enklare.se som är en lånförmedlare. När du gör en låneansökan hos dem kan alltså både Lendify och Brocc komma upp som lånealternativ för dig. På så vis blir även dessa lån enkla att jämföra, något du alltid bör göra innan du tar ett lån.

Lendify

Lendify var det första företaget på den svenska marknaden att bli kommersiella genom att erbjuda den här typen av lån. Företaget grundades 2014 av fyra mycket drivna och framgångsrika entreprenörer med en vision om att skapa en bättre och kundvänligare marknadsplats för lån.

År 2015 lanserades plattformen officiellt och 2019 sprängde de 2 miljardersintervallen för utbetalda lån. Samma år ingick det även i ett samarbete med Avanza och 2021 gick de samman med den danska banken Lunar.

Brocc

Även Brocc grundades 2014 men lanserades först 201. De erbjuder sedan start både P2P-lån och lån via svenska låneinstitutioner. Precis som Lendify är deras mål att skapa en mer rättvist och kundvänlig finansbransch, där inte de stora bankerna ska vara de enda som går med vinst.

Hos Brocc kan du både låna pengar och vara investerare, och precis som hos andra ansvarfulla långivare lånar de endast ut pengar till kreditvärdiga personer.

Loanstep

Loanstep är en aktör som inte ännu inte växt sig lika stark på marknaden, men är på god väg. Loanstep fungerar dock något annorlunda än både Brocc och Lendify eftersom du via dem endast kan låna pengar, inte investera.

De agerar som en lånförmedlare och för samma låntagare och långivare som har anslutit sig via investeringsplattformen Saveland.

Hitta företag som lånar ut pengar till andra | Så gör du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Rulla till toppen