4 banker som dömts för penningtvätt » Komplett lista!

Ett flertal av världens största banker har ägnat sig åt penningtvätt, däribland BNP Paribas och Deutsche Bank. Utöver det har även banker som verkar i Sverige tvättat pengar, såsom Swedbank och SEB. I listan nedan sammanfattar vi fyra ikoniska pengatvättskandaler.

 

4 banker som tvättat pengar

  1. BNP Paribas: Tvättade pengar i Kina.
  2. Deutsche Bank: Tvättade pengar i Ryssland.
  3. Swedbank: Tvättade pengar i Baltikum.
  4. SEB: Tvättade pengar i Baltikum.

 

1. BNP Paribas

Den franska banken BNP Paribas dömdes år 2020 för att ha tvättat pengar i Kina, och detta på grund av att de inte meddelat den kinesiska regeringen i samband med att misstänksamma transaktioner genomförts. Det totala bötesbeloppet var 4 miljoner kronor, vilket var en jämförelsevis mild dom.

 

Läs mer: Så mycket tjänar du som investment banker.

 

2. Deutsche Bank

Den tyska banken Deutsche Bank fick år 2015 betala över 600 miljoner dollar för att ha tvättat pengar. Pengatvätten utfördes med hjälp av stora aktietransaktioner, med mål att svarta pengar skulle bli vita.

Då samtliga aktieaffärer utförts i dollar involverades amerikanska myndigheter, och som en konsekvens av det blev bötesbeloppet extra stort. Bankaffärer i Ryssland samt Baltikum är alltid förknippade med en stor risk, förtydligar DW.com.

 

3. Swedbank

Uppdrag Granskning avslöjade år 2019 att Swedbank tvättat pengar i Baltikum under cirka 10 års tid. Sammanlagt slussade Swedbank 40 miljarder kronor mellan både egna konton samt andra bankers konton. Strax efter avslöjandet fick en av Sveriges mest mäktiga företagsledare, den dåvarande vd:n Birgitte Bonnessen, sparken.

Finansinspektionen meddelade år 2020 att Swedbank inte utfört tillräckligt effektiva åtgärder för att stävja penningtvätt, trots att flera interna och externa rapporter pekat på att penningtvätt föregick.

Finansinspektionens dom var både hård och tydlig; Swedbank fick betala 4 miljarder kronor för att ha brustit i sina rutiner. Swedbank kommenterade att beslutet var rimligt, och påpekade samtidigt att de skulle agera skyndsamt för att stärka upp sina processer för att motverka penningtvätt.

 

4. SEB

SEB hävdar att penningtvätt är ett globalt problem, men trots det är det en bra idé att själva inte ägna sig åt penningtvätt. I början av 2020 var SEB tvungna att betala en sanktionsavgift på en miljard kronor till Finansinspektionen då en av SEB:s dotterbanker medverkat till penningtvätt i Baltikum.

SEB:s problematik gällande penningtvättsanklagelser fortsatte på hösten år 2020, då amerikanska storbanker anklagat SEB för att ha slussat 8,2 miljarder kronor via bankens estniska filial, med mål att tvätta illegalt förvärvade pengar.

4 banker som dömts för penningtvätt » Komplett lista!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen