Kvinnor skiljer sig från män på ett flertal sätt, och förmedlar i regel information på ett olikt sätt i jämförelse med män. I den här artikeln ger vi handfasta råd som lämpar sig väl för kvinnor som vill bli bättre på att tala och framföra åsikter framför en större publik.
Vi vill även poängtera att kvinnor är lika intelligenta samt retoriskt kunniga som män, och män har dessutom retoriska tillkortakommanden i jämförelse med kvinnor.
Kortfattat: 5 tips för retorik till kvinnor
- Tänk på att du har ett egenvärde; lägg oron åt sidan.
- Förbered dig väl; en påläst föreläsare inger auktoritet.
- Ta inspiration av kvinnliga förebilder; om andra kvinnor kan så kan även du.
- Andas djupt; extra syretillförsel ger en lugnande effekt.
- Var bestämd; kvinnor måste vara mer dominanta.
Nedan går vi igenom de kriterier som nämnts ovan i större detalj.
1. Tänk på att du är unik
Det kan vara stressigt att stå framför en stor mängd åhörare och föreläsa, hur påläst och retoriskt skicklig du än är. Att känna oro inför att tala publikt är förvisso en rädsla som delas av såväl kvinnor som män, och för att överkomma oron ska du lägga vikt vid att du har ett unikt värde.
2. Var påläst
Det finns fortfarande personer som tror att män har en bättre inlärningsförmåga i jämförelse med kvinnor. Du ska dock inte vara extra bra påläst för att blidka ignoranta personer, utan för att maximera möjligheten att åhörarna lär sig någonting unikt tack vare ditt föredrag.
Mer specifikt ska du lära dig allt inom det givna ämnesområdet, för att kunna bemöta alla tänkbara motfrågor. Kvinnor som är pålästa inger förtroende och auktoritet, och det märker både du och åhörarna.
Utöver en väl underbyggd presentation kan även en kurs i retorik vara en bra idé för att du ska kunna föreläsa på ett bättre sätt.
3. Ta inspiration av kvinnliga förebilder
Enligt en studie som publicerats av Journal of Social Psychology presterar kvinnor som tittat på bilder föreställandes starka kvinnor, såsom Theresa May och Michelle Obama, bättre i jämförelse med kvinnor som inte följde samma procedur innan sitt föredrag.
Även om undersökningseffekten (studieobjekten kan ha blivit påverkade av den extra uppmärksamhet som medgavs) kan ha spelat in är det fullt möjligt att kvinnor som tar inspiration av andra starka kvinnor vinner retoriska fördelar.
Du har allt att vinna av att ta del av detta tips, och med lite tur kanske du blir en framtida förebild för andra kvinnor? På ThtougtCo kan du läsa mer om retoriktips som starka kvinnor använder sig av, från 80-talet fram till idag. Det finns även många svenska kvinnliga entreprenörer som är goda förebilder för alla framtida och nutida företagare.
4. Slappna av
Alla är nervösa innan ett föredrag, såväl kvinnor som män. Som kvinna är det viktigt att du tar ett par djupa andetag innan du gör entré på scenen. En ökad syretillförsel innebär att känslor av både ångest och rädsla minskar, vilket ger dig en stor fördel i när du ska hålla ett föredrag.
5. Var bestämd
Kvinnor är sällan lika dominanta som män. Kvinnor uttrycker sig ofta i ordalag såsom ”jag känner att”, eller ”jag vill bara säga det här”. Dessa uttryck används i regel för att kvinnor inte vill verka för dominanta och självsäkra, samt för att en rädsla för att ha fel ofta infinner sig.
Kvinnor har ingen anledning att vara mindre dominanta och självsäkra i jämförelse med män. Kvinnor gör därför rätt i att använda mer bestämda ordalag, istället för ”jag känner att” använd mer raka ordalag såsom ”det är faktiskt så” eller ”så här är det”.
I videon nedan beskriver Jennie Wannfors vikten av att man måste ha ett gott självförtroende för att kunna bli en bra föreläsare: