Alma Talent Events

4 framgångsrika och internationella entreprenörer

Det finns ett flertal kända entreprenörer i världen, och i denna artikel pratar vi mer om fyra av dessa. Världens mest framgångsrika entreprenörer består bland annat av teknikdraken Steve Jobs, men även den för många svenskar okända Andrew Carnegie, som investerade smart och blev dåtidens rikaste man.

Följande internationella entreprenörer är (eller har varit) extra framgångsrika.

 

4 entreprenörer som lyckats

 1. Andrew Carnegie: Var en framgångsrik investerare.
 2. Steve Jobs: Grundade och var vd för Apple.
 3. Henry Ford: Grundade och var vd för Ford.
 4. Mark Zuckerberg: Grundade och är vd för Facebook.

Som du märker finns det inga kvinnliga entreprenörer i listan. Även om många kvinnor är duktiga entreprenörer är det fortfarande män som är mest lyckosamma gällande att tjäna mycket pengar.

Nedan pratar vi mer om de entreprenörer som nämnts ovan i större detalj.

 

Läs mer: Här listas 5 kvinnliga entreprenörer som lyckats.

 

1. Andrew Carnegie

 • Ålder: 83 år (Dog 11 augusti år 1919)
 • Födelseort: Dunfermline, Skottland.
 • Nisch: Investeringar.
 • Förmögenhet: Cirka 3 biljarder (justerat för inflation)

Andrew Carnegie växte upp fattigt i ett enkelt och litet hus i Skottland. När risken för svält var överhängande flyttade han och resten av familjen till Pennsylvania, USA. Han tog ett jobb som textilarbetare, steg i graderna och blev därefter en investerare, en framgångsrik sådan.

Carnegie investerade först i en bilfirma och år efter år gjorde han nya och än mer lyckosamma investeringar, bland annat i stål- och oljenäringen. När Carnegie gick i pension var han världens rikaste man, och hans erbjudande om att köpa Filippinerna från Spanien för 20 miljoner dollar talas det fortfarande om i finanskretsar, trots att Spanien vägrade sälja den dåvarande kolonin.

 

2. Steve Jobs

 • Ålder: 56 år (dog 5 augusti år 2011)
 • Födelseort: San Francisco, USA.
 • Nisch: Datorteknik.
 • Förmögenhet: 61 miljarder kronor.

Steve Jobs inledde sin karriär hos datorföretaget Atari, men han ville mer. Steve sa upp sig och grundade Apple, som numera är ett av världens mest innovativa företag. Apple var dock inte lyckosamt från första början, det var först efter att produktkategorierna iPhone och iPod lanserats som de stora pengarna började flödade in.

Med hans tighta polotröja och sina lågt skurna jeans blev han en teknikikon som sent kommer att glömmas. Efter Jobs bortgång tog logistikexperten Tim Cook över som vd för Apple.

 

3. Henry Ford

 • Ålder: 83 år (dog 7 april år 1947)
 • Födelseort: Michigan, USA.
 • Nisch: Fordonstillverkning.
 • Förmögenhet: 11 miljarder kronor.

Bondsonen Henry Ford led av dyslexi i hela sitt liv, och var därför ofta tvungen att repetera arbetsmoment flera gånger om innan lyckades. Det var förmodligen hans förmåga att aldrig ge upp som var framgångsreceptet för Ford som inledde sin karriär på en torrdocka, men hans intresse för fordon fick honom att byta bransch.

Ford lärde känna Thomas Edison, och tillsammans skapade de två typer av bilar. Men Ford var inte nöjd. Han vill stå på egna ben, så han grundade Detroit Automobile Company, som dock aldrig blev lyckosamt. Efter ett par ytterligare misslyckanden grundade Henry ”Ford Motor Company”, som numera är en av världens största biltillverkare.

 

4. Mark Zuckerberg

 • Ålder: 36 år.
 • Födelseort: New York, USA.
 • Nisch: Sociala Medier.
 • Förmögenhet: 6.8 biljarder kronor.

Mark Zuckerberg skapade Facebook i sin studentkorridor i samband med att han pluggade på Harvard. Enligt envisa rykten ska Zuckerberg ha stulit idén om att skapa ett globalt, socialt nätverk från en klasskamrat, men enligt Zuckerberg själv tog han enbart inspiration från ett likvärdigt projekt.

Facebook blev snabbt en stor succé, redan det första året strömmade en miljon användare in till tjänsten. Strax därefter växte Facebook ytterligare, mycket tack vare stadiga monetära infusioner från diverse investmentbolag.

Facebook är idag ett av världens mest välkända företag; dels för att användarantalet är enormt och dels för att de ägnar sig åt modern marknadsföring, främst riktade annonser, som är en stor inkomstkälla för plattformen.

4 framgångsrika och internationella entreprenörer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen