Hur kommunicerar en Controller i världsklass?

Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin, som min morfar alltid brukade säga. Jag vet faktiskt inget bättre sätt att sammanfatta den viktigaste egenskapen hos en controller som framgångsrikt kan förmedla sitt budskap.

Att kunna förmedla sitt budskap till olika typer av åhörare är helt avgörande för om en controller ska få genomslagskraft i en organisation eller inte. Detta är dock inte alltid så lätt som det kanske låter. Jag har i alla fall många gånger önskat att jag jobbat på marknadsavdelningen inför t.ex. en företagspresentation. Tänk att få visa bilder med coola animationer och spela upp den senaste reklamfilmen, vad enkelt!!

Eller så vänder vi på det, vad kan vi lära och hur kan vi inspireras av dessa lite mer lättsamma presentationer?  Jag menar att vi egentligen har ett guldläge här. Förväntan på marknadsavdelningen är att de ska hålla kreativa och snygga presentationer medan den förutfattade meningen om controllers är att vi ska hålla tråkiga presentationer med alldeles för mycket information i (t.ex. med en inklippt tabell från excel som är i så litet format att det är helt omöjligt att läsa). Guldläget innebär att vi med ganska enkla förändringar kan överraska positivt! Nedan följer några tips på förändringar:

  • Låt en bild förmedla ditt budskap
  • Använd liknelser (t.ex. en hundra-lapp som motsvarar omsättningen och som sedan ”äts upp” av de olika kostnadsslagen)
  • Våga ta bort detaljer alternativt håll dem i appendix
  • Lägg in något oväntat, t.ex. en animation, en film, en låt
  • Fundera över målgruppen och dess kompetensnivå inom ekonomi

Jag vill utmana dig som jobbar med att presentera siffror att nästa gång göra det på ett, för dig, nytt sätt. Kanske till och med utan powerpoint!

Under Affärsvärldens konferens Controller Summit 15-16 november kommer Sara Börsvik, CFO på Rebtel, berätta mer om de viktigaste egenskaperna hos en framgångsrik controller. För att lyssna till Sara föreläsning och många andra inspirerande talare kan du anmäla dig till Controller Summit här

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *