Ge mig lite arbetsglädje är du snäll!

I min vardag som coach, föreläsare, konfliktlösare, mamma, människa och allmänt förvirrad modern människa möter jag ofta (ibland i min egen spegelbild) önskemål om att andra ska skapa arbetsglädje och motivation i en hektisk vardag. ”Min chef är inte inspirerande” kan det låta, eller ”om huvudkontoret bara kunde fatta vad vi egentligen jobbar med här”, eller ”det är så körigt på jobbet nu, vi blir inte sedda alls” alla ganska vanliga teman där ute på arbetsplatserna i landet lagom. Detta har gjort mig, och fortsätter göra mig nyfiken på…hur hittar man arbetsglädje? I en bok? Genom att chefen berättar hur jag ska vara glad? Genom att ”huvudkontoret fattar”? (Egentligen är det en kittlande tanke…att ett huvudkontor kan fatta och tänka, när detta ”kontor” består av minst lika stressade och jäktade människor som dig och mig). Och jag landar i samma konklusion varje gång, kärnan i arbetsglädje hittar vi i oss själva.

”Jaja”, kanske du tänker, ”ännu en motivationscoach som säger att det börjar inifrån” och ja, det är helt sant! Sedan finns det några faktorer som garanterat kommer utmana och ibland nästan omöjliggöra att fortsätta finna glädje i arbetsvardagen, som till exempel:

  • Orimlig arbetsbelastning och avsaknad av stöd
  • Ständiga ändringar av förutsättningar
  • Chefer som bara lägger fokus på ”affär” och inte på hur vi beter oss och känner som människor
  • Avsaknad resurser för att kunna genomföra arbetet
  • Konflikter som får pågå över längre tid

…men den goda nyheten är att när man väl lägger ansvaret på sig själv att hitta guldkorn i vardagen, vårda relationerna bland kollegor, ge rak men genomtänkt feedback till chefen eller kollegan, be om feedback och undvika ”ältande” av gamla sanningar…då börjar det hända bra saker! Betyder det att det är ditt ”fel” när du känner dig nere eller blir trampad på av icke-fungerande system, ineffektiva möten, övervikt av kritik mot beröm och orimliga arbetskrav? Nej självklart inte! Men om du själv är ansvarig för din egen arbetsglädje så ger det dig mycket mer egenmakt och kraft att hitta de lösningar som behövs för att åtgärda det som inte fungerar.

Känner du dig inspirerad eller provocerad?
Kom till Lönedagen den 6 december så förklarar jag vad jag menar och ger dig en snabbguide till att bli en bättre ledare för dig själv.

Ann-Christin Gavén, Ledarskapsexpert, HAST Utveckling AB

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *