Vi firar den stressfria dagen!

stressfriadagen

Den 28 maj är den officiella stressfria dagen. Den stressfria dagen är till för att uppmärksamma stressens negativa effekter och vikten av att förebygga detta. Att förebygga stress ger inte bara en ekonomisk vinst utan även en stor mänsklig vinst. På den stressfria dagen uppmanas alla att ta sig minst fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna på de positiva effekterna av att ta en paus ibland. Om det vore så väl att du bara kunde välja att ha en stressfri dag skulle vardagen se annorlunda ut. Stress har blivit otroligt vanligt på arbetsplatser och kan utspela sig på olika sätt hos olika personligheter. Stress kan i värsta fall leda till utbrändhet och för att undvika detta så är det viktigt att man lyssnar på sin kropp och tar känslorna på allvar.  Arbetarskydd har ett stresstest där du kan se om du är i riskzonen.

Klicka här för att göra stresstest

De viktigaste är att förebygga att stressen så det inte leder till utbrändhet. Det kan man göra på många olika sätt.

Vad kan man som arbetare göra?
Börja säga nej, var ärlig med din chef och kollegor att du inte kan ta på dig mer arbete. Lyssna på din kropp och se om stressen ger biverkningar som depression, ångest, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, dåligt samvete och dåligt minne. Känner du igen dig? Börja med att sortera ut vad som gör dig stressad. Oftast är stress en faktor på att man har för mycket på sitt bord och då är det första man kan göra att sortera ut de viktigaste. Planera upp din arbetsvecka för att sedan bryta ner den i arbetsdagar. Att få en lång to-do-list på sitt bord kan även det vara överväldigande och därför viktigt att faktiskt vara kritisk mot sig själv, kommer jag hinna med det jag faktiskt planerat?
Det du kan göra för att stressen sedan ska försvinna även när du gått hem från jobbet, faktiskt lämna jobbet där. Många har svårt att göra det men det bästa man kan göra då är att fokusera på något annat som ger energi tillbaka, exempelvis: träna, läsa, ta ett bad eller kanske kolla på en riktigt bra serie?
Om du känner att du själv inte kan stressa ner så ta kontakt med en professionell rådgivare eller vårdcentralen.

Vad kan en arbetsgivare göra?
Att sätta en tydlig gräns på vart arbetstid och fritid går är att första steg. Flera företag som Volkswagen, har börjat stänga av mailservern efter arbetstid för att anställda ska skilja på just de två. Daimler har gått steget längre, mail som skickas till någon som gått hem för dagen raderas. Men det viktigaste man som arbetsgivare kan göra är att lyssna på de anställda och ha en kontinuerlig dialog kring arbetsbelastning. Det finns sex områden man kan riskbedöma:

  • för stor arbetsbelastning
  • övertid
  • konflikter
  • dåligt ledarskap
  • ergonomi
  • fysisk arbetsmiljö

Vi hoppas självklart att du firar dagen genom att ta det lugnt och tillbringa lördagen med att göra något som ger glädje tillbaka.

Vill du veta mer?

För dig som vill strukturera upp din arbetsvecka: Resultatinriktad veckoplanering
För dig som arbetsgivare: Organisatorisk & social arbetsmiljö

Källor:

Arbetarskydd – så mycket kostar en utbränd anställd
Arbetarskydd – Faran med att aldrig säga nej
Lag&Avtal – Spärrar jobbmail på fritiden
Stress.se – Hantera stress

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *